جستجو
همه بخش ها

حکم اهدای اعضای بدن چیست؟

QR Code

تعدادی از هیئات و مجامع فقهی از جمله : «کنفرانس اسلامی» منعقده در کشور مالزی، «مجمع الفقه الإسلامی» با رأی اکثریت اعضاء، و هیئت کبار علماء سعودی، و لجنه فتوای کشورهای اردن، کویت، مصر و الجزائر، همگی فتوای جواز را صادر کردند.

تعداد بازدیدکنندگان: 3,207
4 0
سوال:

حکم اهدای اعضای بدن چیست؟

پاسخ:

الحمدلله،

اعضای بدن همه در یک درجه و سطح نیستند؛ بعضی از اعضاء بدن حیاتی هستند و حیات فرد به وجود یا عدم آن بستگی دارد، و بعضی از اعضاء اینگونه نیستند.

- اگر عضو حیاتی باشد، مثل قلب و کبد و شش، اهدای آن (از شخص زنده به شخص زنده دیگری) به اجماع علماء جایز نیست، زیرا اینکار موجب مرگ فرد اهداء کننده خواهد شد (و قتل نفس تلقی می شود).

- اما اگر عضو غیر حیاتی باشد (یعنی حیات شخص بر وجود آن متوقف نباشد) مثل : کلیه ، و رگ و عروق؛ در مورد اهدای این اعضاء علمای معاصر اختلاف رأی دارند :

رأی اول : انتقال اعضای انسان به انسان دیگر جایز نیست.

رأی دوم : انتقال اعضای انسان به انسان دیگر جایز است.

تعدادی از هیئات و مجامع فقهی از جمله : «کنفرانس اسلامی» منعقده در کشور مالزی، «مجمع الفقه الإسلامی» با رأی اکثریت اعضاء، و هیئت کبار علماء سعودی، و لجنه فتوای کشورهای اردن، کویت، مصر و الجزائر، همگی فتوای جواز را صادر کردند.

همچنین بعضی از محققین و علمای معاصر از جمله شیخ عبد الرحمن بن سعدی (مفسر معاصر) قائل به جواز هستند.

و بعضی از علماء گفتند : بشرطی جایز است که فرد اهداء کننده کافر حربی باشد (یعنی عضو بدن مسلمان یا کافر ذمی و مستامن نباشد)، زیرا کافر حربی حرمتی ندارد، اما حرمت مسلمان چه زنده باشد یا مرده ثابت است.

برای اطلاع بیشتر مراجعه کنید به کتاب : "أحکام الجراحة الطبیة" شیخ محمد المختار الشنقیطی (ص 354 – 391).

همچنین می توانید به فتاوی (4150) و (2548) مراجعه نمائید.

منبع : سایت (الإسلام سؤال وجواب).

والله اعلم

وصلی الله علی نبینا محمد وعلی اله وصحبه وسلم

سایت جامع فتاوای اهل سنت و جماعت

IslamPP.Com